Államtitkár: az önkormányzati rendelők is állami fenntartásba kerülhetnek

Megosztás

Megint egy központosítás a Fidesztől. Félő, hogy ez is annyira “beválik” majd, mint az eddigiek.

Nem kizárt, hogy az előttünk álló évtized a járványok évtizede lesz, amire fel kell készülni – mondta az Infostart.hu szerint Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára a 16. Országos Egészséggazdaságtani Konferencián, hozzátéve, hogy van mire építenünk.

Az egészségügyi ellátórendszer, főleg a fekvő beteg része szétaprózódott, széttöredezett, de a háziorvosi rendszer is nagyon inhomogén, márpedig arra van szükségünk, hogy azokat az ellátásokat tartsuk lakosságközelben, amelyeknek valóban ott a helyük, és ezeket megfelelő minőségben tudjuk a lakosság számára kínálni. Az egyik legnagyobb gond most az egészségügyben a hozzáférési egyenlőtlenség”

– mondta Takács Péter.

Takács Péter beszélt arról is, hogy a kisvárosi kórházakat a tervek szerint járási egészségközponttá fejlesztik, oda költöztetik a járási praxisközösség vezetését, a prevenciós irodát, a központi ügyeletet is. Ez lehet kisvárosi kórház vagy szakrendelő, és így egy olyan járási egységet hoznak létre, amely méretgazdaságosság és a betegbiztonság minden szempontját tudja garantálni.

A praxisjog egyébként is kiüresedett. Új alapokra kell helyezni, és valódi koncessziós joggá és vagyonértékű joggá kell alakítani a praxisjogot. Most vizsgáljuk a lehetőségét, hogy az önkormányzati fenntartásban lévő, száz óránál nagyobb kapacitással rendelkező szakrendelők fenntartásba átkerüljenek az OKFŐ-höz”

– mondta még az államtitkár.

Takács megpendítette, hogy ha az egészségügyi szakdolgozók bérét is lassan felzárkóztatnák az orvosokéhoz, de teljesítményalapú bérezést képzel el. A fizetésemelést alighanem mi is jó szívvel támogatnánk. (Hvg)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek